Ugrás a tartalomra

Áldást kértek a szőlőre

2024. május 01. szerda
Szent György-napi körmenet a tangazdasághoz
Áldást kértek a szőlőre

Szent György-napi körmenetet tartottak a budafoki Szent Lipót-plébániától a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola Tangazdaságáig. Miután a résztvevők megérkeztek a dombtetőre, Gáspár atya megáldotta a szőlőt, hogy ezzel is garantálják a bőséges és minőségi termést.

Az idei Szent György-napi körmenet vasárnap kora délután indult el a Szent Lipót-plébánia elől Gáspár atya, Bitai Gergely, a Promontorium Borlovagrend nagymestere és Garbóci László vezetésével. A mintegy ötvenfős menet zászlók alatt baktatott felfelé a meredek Plébánia utcán. Legelöl egy latin nyelvű felirat szerepelt a zászlón: Vinum Ordo Equester Promontorium, mögötte pedig ugyanez magyarul: Promontorium Borlovagrend.

A cilinderes, fekete felleghajtót viselő notabilitások nyakában aranyozott érmék a lovagrend nevével és alapítási évével, az 1992-vel. A mintegy húszperces séta végén, amelyen még egy ifjú pár is részt vett babakocsijával és csecsemőjükkel, megérkeztünk a 3,5 hektáros, 27 szőlőfajtával rendelkező tangazdasághoz, ahol bevezetésképpen Garbóci úr tartott érdekfeszítő kultúrtörténeti előadást.

Felidézte, hogy Szent György előkelő kappadókiai család sarjaként Kr. u. 271-ben született, apja perzsa, anyja palesztin származású volt. Diocletianus császár alatt katonáskodott, kiváló kardforgató lévén magas pozícióba emelkedett. Csakhogy a császár keresztény hite miatt üldözni kezdte Györgyöt, börtönbe vetette, megkínoztatta és 303-ban kivégeztette. A legenda szerint György megölte a várost rémületben tartó sárkányt. A Szent György-nap Európa nagy részén ezért is ősi pásztorünnep, az állatok első kihajtásának a napja, egyszersmind a tavasz kezdetét jelzi.

Budafokon 1780-tól hagyomány a szőlő megáldása, a szokást a Mária Terézia idején érkezett bajor telepesek vezették be. Ez egészen a millennium évéig, 1896-ig szokásban volt, de aztán szép lassan elhalt, ahogy a szőlő is Budafokon, a filoxéra elterjedése miatt. Hat évvel ezelőtt újították fel a szőlő megáldásának szokását Szent György napján.

A tangazdaság szőlőjét ennek megfelelően Gáspár atya áldotta meg, és kért bőséges termést a Jóistentől. Ezt követően a kerületi német nemzetiségi kórus énekelt német nyelvű dalokat az ősök tiszteletére. Az ünnep megkoronázásaként a tangazdaság asszonyai finom hamuban sült pogácsával és a kert szőlőiből készült vörös-, rozé- és fehérborral vendégelték meg a Szent György-napi menet résztvevőit.

Ch. Gáll András